Ενημέρωση για τη φοιτητική ημερίδα ΟΔΕ «Οδεύοντας για work-life-balance»
«Προάγουμε τη γνώση με ομιλίες που εμπνέουν για ισορροπία μεταξύ ζωής και καριέρας»
Για πρώτη χρονιά πραγματοποιήθηκε με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία η Φοιτητική Ημερίδα του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΟΔΕ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) «Οδεύοντας για work-life-balance».
Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στον χώρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, στην αίθουσα «Μιλτιάδης Έβερτ», οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη φοιτητική ημερίδα «Οδεύοντας για work-life-balance», σχεδιασμένη από την επιστημονική υπεύθυνη δρα Χατζοπούλου Έλενα και μια 40μελή εθελοντική ομάδα από φοιτητές του τμήματος ΟΔΕ. Ήταν μια 12ωρη ημερίδα (10 π.μ. - 10 μ.μ.), η οποία αποτελούνταν από δύο μέρη και είχε ομιλίες αναφορικά με πληθώρα θεμάτων, όπως η σύγχρονη επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, ο εθελοντισμός και τα κοινωνικά φαινόμενα (π.χ. αλγόριθμοι και social media). Κεντρικό θέμα συζήτησης όλων των ομιλιών ήταν η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Πιο αναλυτικά, πριν από την έναρξη του πρώτου μέρους, στο networking καφέ, οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με τους εθελοντές, τους φοιτητές του ΟΠΑ, ακαδημαϊκούς και άλλα σημαντικά πρόσωπα από τον κόσμο των επιχειρήσεων (ομιλητές και μη). Εκτός αυτού, είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με τα μέλη του Athens Negotiations Tournament (ANT) και της We4All, απολαμβάνοντας το πρωινό, μια ευγενική χορηγία του Flocafé. Έπαιξαν επίσης το augmented reality παιχνίδι του Τμήματος ΟΔΕ, μια χορηγία των εκδόσεων «Προπομπός».
Στη συνέχεια, το πρώτο βασικό κομμάτι ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή εις μνήμην των ανθρώπων που χάθηκαν στα Τέμπη και χαιρετισμούς από τον Μπουραντώνη Δημήτριο, τον πρύτανη του ΟΠΑ, από τον Κασιμάτη Κωνσταντίνο, τον πρόεδρο του Τμήματος ΟΔΕ και, τέλος, από την επιστημονική υπεύθυνη της ημερίδας Χατζοπούλου Έλενα. Την πρώτη ομιλία με τίτλο «Μεταμορφώνοντας τον κόσμο: Η δύναμη των δεδομένων και των αλγορίθμων» έκανε ο Καραπιπέρης Χρήστος, CTO του DNA Sequence Hellas. Η παρουσίασή του για τους αλγόριθμους, σε συνδυασμό με την ένταξή τους σε διάφορες πτυχές της ζωής του ανθρώπου, πρόβαλαν στο κοινό μια σύνδεση της τεχνολογίας με το work-life balance. Έπειτα, ακολούθησε συζήτηση σε πάνελ με θέμα «Consulting και ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής: Πώς, πότε, γιατί;» μεταξύ του Πρόντζα Παναγιώτη, partner της συμβουλευτικής εταιρίας Grant Thornton, και του Καπουτσή Ηλία, αναπληρωτή καθηγητή Μάνατζμεντ του Tμήματος ΟΔΕ. Ο κύριος Πρόντζας, απατώντας στις ερωτήσεις του δρα Καπουτσή, υπερασπίστηκε την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αναφερόμενος και σε δικά του βιώματα. Τη συζήτηση συνέχισε ο κύριος Καραγιάννης Ανδριανός, Talent Attraction & Acquisition Country Lead & Assistant Director της EY, με την Ψιλούτσικου Μαρίνα, μέλος ΕΔΙΠ της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ. Βασικό θέμα ήταν το personal branding και κυρίως η σημασία του για όλες τις πτυχές του σύγχρονου ατόμου και η σύνδεσή του με το εταιρικό branding. Έπειτα, η επικεφαλής του ανθρώπινου δυναμικού της Enel Green Power στην Ελλάδα Μελέα Ευγενία έκανε μια ομιλία με τίτλο «Work-life balance: το μέλλον! Τι ανθρώπους ζητάει ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Σε αυτή την ομιλία παρουσιάστηκε το πώς μπορεί στις μέρες μας να εξισορροπήσει η επαγγελματική με την προσωπική ζωή, και πώς η δική της εταιρία βοηθά τους εργαζομένους να πετύχουν αυτό τον στόχο. Αξιοπρόσεκτη ήταν, επίσης, η ομιλία του Πολίτη Αντώνη, φοιτητή ΟΔΕ 4ου έτους και co-founder & Managing Director της Givelink με τίτλο «Start-up στα 19». Με την ομιλία του παρουσίασε στο κοινό ένα πολύ καλό παράδειγμα work-life balance. Τόσο η κυρία Μελέα όσο και ο κύριος Πολίτης, μετά τις ομιλίες τους, απάντησαν στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας των εθελοντών. Πριν από το διάλειμμα, προβλήθηκε το βίντεο «study-life balance», μια δημιουργία των φοιτητών του Τμήματος ΟΔΕ, δείχνοντας πώς οι φοιτητές ισορροπούν τη βασική τους δουλειά, δηλαδή το διάβασμα για τις σπουδές τους, με διάφορες δραστηριότητες που κάνουν στον προσωπικό τους χρόνο.
Στο διάλειμμα δόθηκε η ευκαιρία για περισσότερο networking. Κάθε καλεσμένος, εκτός από αναμνηστικό τετράδιο και στιλό, έλαβε και μια πάνινη τσάντα, ευγενική χορηγία της attrativo, γεμάτη από προϊοντικές χορηγίες των εταιριών glykaki by Koutsoukos, wokshop, Νερό Σαμαριά, Οικογένεια Στεργίου, Trata, Όλυμπος, Redbull, Luxury Moments και Elpedison. Εκτός αυτού, υπήρχε η δυνατότητα προσφοράς στην ΑΧΕΠΑ, στο πλαίσιο της προσφοράς στα κοινωνικά παντοπωλεία των δήμων της Αττικής.
Στη συνεχεία, το δεύτερο μέρος άρχισε με την ομιλία του κυρίου Χατζηιωαννίδη Σωτήρη, Εμπορικού Διευθυντή του skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα, με θέμα «Πώς συντάσσω το βιογραφικό μου χωρίς προϋπηρεσία;», και ακολούθησε συνέντευξη στη δημοσιογραφική ομάδα των φοιτητών εθελοντών. Έδωσε συμβουλές για το πώς συντάσσεται ένα βιογραφικό χωρίς εργασιακή προϋπηρεσία, αλλά πρότεινε και σε άτομα που έχουν εμπειρία τρόπους βελτίωσης τους βιογραφικού τους. Αργότερα, τον λόγο πήραν ο κύριος Αθανασόπουλος Δημήτρης, Partner, Audit, Assurance, EY Greece, και ο πρόεδρος του Τμήματος ΟΔΕ καθηγητής Κασιμάτης Κωνσταντίνος. Σε αυτήν τη συζήτηση, οι συνομιλητές εστίασαν στον λογιστικό-οικονομικό έλεγχο, και παρουσιάστηκαν το επαγγελματικό και το προσωπικό κομμάτι ως δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, οι οποίες δεν ισορροπούν αλλά συνυπάρχουν στη ζωή ενός ατόμου. Μάθαμε περισσότερα για τον εθελοντισμό μέσω της συνέντευξης στη δημοσιογραφική ομάδα των φοιτητών εθελοντών της ημερίδας και του κυρίου Ηλιόπουλου Γιάννη, co-founder της We4All. Έτσι, ενημερωθήκαμε για τις δράσεις του ΜΚΟ και γενικά τη σημασία του «προσφέρω» στο work-life balance. Αξιοσημείωτη, με πολύ χιούμορ και παραστατικότητα ήταν η ομιλία της CMO της Skroutz Θάλειας Γελαδάκη η οποία παρουσίασε αφενός τους τομείς με τους οποίους ασχολείται και θα ασχοληθεί στο προσεχές μέλλον η εταιρία και αφετέρου τις διάφορες δράσεις που πραγματοποιεί για να βοηθήσει τους πελάτες της, τους εργαζόμενούς της και, γενικά, όποιον έχει ανάγκη στην κοινωνία μας μέσω της κοινωνικής συνεισφοράς της εταιρίας. Υπογραμμίστηκε μάλιστα ότι ο ανθρωποκεντρισμός της εταιρίας υπήρξε ένας βασικός παράγοντας για την επιτυχία της εταιρίας και την ευεξία των ατόμων της. Στον χρόνο που έμεινε, έγιναν ερωτήσεις από τους καθηγητές του Τμήματος ΟΔΕ, τον δρα Σαραντόπουλο Παναγιώτη και τη δρα Χατζοπούλου Έλενα. Οδεύοντας σε πιο καλλιτεχνικούς ρυθμούς, πραγματοποιήθηκαν δύο συζητήσεις από την επιστημονική υπεύθυνη της ημερίδας δρα Χατζοπούλου Έλενα και τον παρουσιαστή της ημερίδας κύριο Μιχαηλίδη Ραφαήλ. Η πρώτη συζήτηση ήταν με τον κύριο Ηλία Παπανικολό, γνωστό ως Εισβολέα, και η δεύτερη με τον κύριο Μιχάλη Παπαθανασίου από τους Goin’ Through και ιδιοκτήτη ενός από τα καλύτερα studio παγκοσμίως, του Black Rocks Studio. H πρώτη συζήτηση με τον Εισβολέα είχε τίτλο «Αυτή η δικτύωση η κοινωνική σε έχει κάνει, αγάπη μου, αντικοινωνική», και έμφαση δόθηκε στη δυσκολία που έχει ο καλλιτέχνης σήμερα να ξεκινήσει την καριέρα του και στο πώς η σχέση του επηρεάζεται από τα social media σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Η δεύτερη συζήτηση με τον κύριο Παπαθανασίου είχε τίτλο «Black Rocks Studio: Η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της μουσικής βιομηχανίας», στην οποία δόθηκε έμφαση στην αντίθεση που υπάρχει ανάμεσα στην ελληνική μουσική βιομηχανία και αυτήν του εξωτερικού.
Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών και συζητήσεων, πραγματοποιήθηκε χαιρετισμός από την επιστημονική υπεύθυνη και την ομάδα εθελοντών, και η ημερίδα έκλεισε με το νεανικό μουσικό συγκρότημα «Ορειβάτες». Εντέλει, οι καλεσμένοι είχαν τη δυνατότητα να παρευρεθούν στη συνάθροιση που είχε προγραμματιστεί στο φουαγιέ του χώρου της Τεχνόπολης για να κλείσει η βραδιά τους με dj set και την προσφερόμενη μπίρα, μια χορηγία της Voreia Beer.
Συνοψίζοντας, οι συμμετέχοντες έμαθαν αρκετά για το work-life balance και ήρθαν σε επαφή με τους ομιλητές κάνοντάς τους ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της φοιτητικής ημερίδας. Το περιβάλλον και ο εθελοντισμός ήταν στο επίκεντρο της ημερίδας αφού, μέσω των ομιλιών και των διαδικασιών, προβλήθηκε η ανακύκλωση των περισσότερων υλικών από τις συσκευασίες των προϊόντων και των υλικών που υπήρχαν στην ημερίδα. Κάθε τέλος είναι μια αρχή. Έτσι και η ημερίδα του Τμήματος ΟΔΕ θα συνεχίσει να προάγει τη γνώση με μελλοντικές δράσεις της δρα Χατζοπούλου Έλενας και των εθελοντών.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς οι οποίοι συμμετείχαν στην ημερίδα, και σύντομα οι καλεσμένοι θα εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους με μία ηλεκτρονική πιστοποίηση συμμετοχής που θα τους σταλεί. Άλλοι σημαντικοί χορηγοί υπήρξαν οι Toyota, Motodynamics, Loveboom, Luxury Moments, Startupper, UniStudents, Value και Επιχειρώ.
Όλες οι ομιλίες θα αναρτηθούν σύντομα στον YouTube λογαριασμό της φοιτητικής ημερίδας https://www.youtube.com/@ode.imerida
Φωτογραφίες από τη φοιτητική ημερίδα: https://ode.imerida.aueb.gr/?page_id=331