Οι Μεγάλοι Νικητές του Διαγωνισμού - 2020 Startup Competition MITEF Greece
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τελετή λήξης και απονομής βραβείων του διαγωνισμού καινοτομίας «2020 Startup Competition» του MIT Enterprise Forum Greece (MITEF Greece), την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στον Σύλλογο Αποφοίτων του Κολλεγίου Αθηνών. Μία ημέρα πριν, ειδική επιτροπή αξιόλογων κριτών, μελών της ελληνικής και διεθνούς επιχειρηματικής και επενδυτικής σκηνής, άκουσε ζωντανά, αξιολόγησε και βαθμολόγησε τις παρουσιάσεις των ομάδων που πέρασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού.
Οι υπηρεσίες και τα προϊόντα των νέων επιχειρηματιών αξιολογήθηκαν με βάση α) την καινοτομία και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχειρηματικής τους πρότασης και β) τις προοπτικές εμπορικής αξιοποίησης και παρουσίας στη διεθνή αγορά.
Την τελετή λήξης προλόγισε ο κ. Γεράσιμος Σπυριδάκης, Πρόεδρος του MITEF Greece. Ο κ. Σπυριδάκης ευχαρίστησε τις ομάδες, τους χορηγούς και τους στρατηγικούς συνεργάτες για τη συμβολή τους στο έργο του MITEF Greece και εστίασε στο πάθος και την υπομονή, που επιδεικνύουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις για να επιτύχουν τον στόχο τους και να αναδείξουν την επιχείρησή τους. Επίσης, προσκάλεσε όλους να συνδράμουν στο όραμα πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η ίδρυση του ΜΙΤΕF Greece, να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ένα Παγκόσμιο Κέντρο Τεχνολογικής Καινοτομίας. Κλείνοντας τον λόγο του, αναφέρθηκε στο ρητό του Γουώλτ Ντίσνεΰ, ότι ο «καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις, είναι να σταματήσεις να μιλάς και να ξεκινήσεις να πράττεις».
Ο καθηγητής Βασίλης Διγαλάκης, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε ότι «η καινοτομία αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα μας». Όντας ένας από τους λίγους ακαδημαϊκούς με επιτυχή συμμετοχή στη διεθνή επιχειρηματική σκηνή είπε ότι «Χρειάζεται να εστιάσουμε και να δουλέψουμε περισσότερο επάνω σε δράσεις για να αξιοποιήσουμε την έρευνα που ήδη διαθέτουμε μετατρέποντάς την σε ακόμα καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα με απώτερο σκοπό να ενισχύσουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά». Κλείνοντας ανέφερε ότι «Αυτό που είναι ακόμα πιο σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε ένα φιλικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της καινοτομίας και να ενισχύσουμε σημαντικές δράσεις, όπως αυτές που οργανώνει το ΜΙΤEF Greece».
Ο κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, General Manager Group Strategic Planning & New Activities και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στα Ελληνικά Πετρέλαια, αναφέρθηκε στην επιτυχημένη διετή συνεργασία με το ΜΙΤEF Greece η οποία περιελάμβανε την ενεργό συμμετοχή πολλών στελεχών από τα ΕΛΠΕ ως μεντόρων στις ομάδες του Energy Track. Επίσης ο κ. Αλεξόπουλος εξήγησε στους παρευρισκόμενους, πως η συνεργασία αυτή συνδέεται άρρηκτα με τη στρατηγική του ομίλου στον τομέα ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.
Ο Thomas Isenring, Managing Director Wealth Management τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ της UBS και του ΜΙΤEF Greece και η Dr. Veronica Lange de Conceicao, Head of Digital Engagement της UBS, παρουσίασε, μέσω τηλεδιάσκεψης, τις απόψεις της UBS σχετικά με τις αναδυόμενες ευκαιρίες στον χώρο της ψηφιακής οικονομίας.
O κ. Ιάσων Στεφανάτος, Business Development Manager της DNV παρουσίασε τους τομείς καινοτομίας στον χώρο της ναυτιλίας στους οποίους εστιάζουν. Κλείνοντας τη σειρά ομιλιών ο κ. Γιώργος Βαρβαρέλης, ιδρυτής και CEO της εταιρίας Augementa και τρίτος νικητής στον διαγωνισμό 2018 Startup Competition του MITEF Greece μίλησε στο κοινό για τη διαδρομή της ομάδας του από τους αγρούς του Βόλου έως τη διεθνή αγορά της «Γεωργίας Ακριβείας» (Precision Agriculture) και τα $3,2 εκατομμύρια που άντλησαν από Έλληνες και διεθνείς επενδυτές. Ο κ. Βαρβαρέλης πρόβαλε τη σημασία της εμπειρίας που αποκόμισε η ομάδα του από τη συμμετοχή στον διαγωνισμό του ΜΙΤEF και πώς αυτή συνέβαλε στην περαιτέρω εξέλιξη της επιχείρησής του. Τέλος, τόνισε πόσο σημαντικό είναι για την εξέλιξη μιας νέας ομάδας να λαμβάνει βοήθεια από έμπειρους μέντορες σαν αυτούς που έχει στο δίκτυο του το MITEF, αλλά και πώς είναι υψίστης σημασίας αυτή η βοήθεια να μεταλαμπαδεύεται στις επόμενες γενιές επιχειρηματιών.
Τη βραδιά συντόνισαν η κα Αντιγόνη Μολοδάνωφ, Executive Director στο MIT Enterprise Forum Greece και ο κ. Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αντιπρόεδρος του MIT Enterprise Forum Greece.
Οι βαθμολογίες των κριτών ανέδειξαν τους μεγάλους νικητές του MITEF Greece Startup Competition, οι οποίοι είναι:
Competition Winner
ResQ Biotech
1ος επιλαχών
HOMI
2ος επιλαχών και Νικητής στο Maritime Track Winner
Syndeseas Integrated Solutions
Νικητής στο Energy Track
The SARM Project
Λίγα λόγια για τις νικήτριες ομάδες:
ResQ Biotech
Η εταιρία ResQ Biotech έχει αναπτύξει μια τεχνολογία που επιτρέπει την παραγωγή εξειδικευμένων πεπτιδίων που συμβάλουν στην ταυτοποίηση πιθανών φαρμάκων για την αντιμετώπιση ασθενειών που οφείλονται στην προβληματική αναδίπλωση των πρωτεϊνών. Ήδη η εταιρία βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης μορίων σε προκλινικό στάδιο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και για την Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (ALS). Τα μόρια που φέρουν την υψηλότερη απόδοση κατά τον διαγνωστικό τους έλεγχο θα αδειοδοτούνται σε φαρμακευτικές εταιρίες.
HOMI
Η εταιρία HOMI έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα, που διευκολύνει τη διαδικασία αγοραπωλησίας και ενοικίασης ακινήτων από το αρχικό στάδιο αξιολόγησης έως την τελική συμφωνία. Η πλατφόρμα επιτρέπει τη δωρεάν αξιολόγηση του ακινήτου, τις online κρατήσεις για επίσκεψη και υποστηρίζει τη διαχείριση εγγράφων σχετικών με το ακίνητο και την υπογραφή των συμβάσεων. Η πλατφόρμα συμβάλλει στην απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών ενοικίασης και πώλησης.
Syndeseas Integrated Solutions
Η εταιρία Syndeseas Integrated Solutions έχει αναπτύξει μια εξειδικευμένη πλατφόρμα για τη ναυτιλία που έχει ως στόχο να παρέχει ενημερώσεις σχετικά με την κατανάλωση καυσίμων, την παρακολούθηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τη δημιουργία αναφορών και τη διενέργεια ελέγχων, που απαιτούνται από τις ρυθμιστικές αρχές και τον ναυτιλιακό κώδικα συμμόρφωσης. Η πλατφόρμα έρχεται να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν στον ναυτιλιακό κλάδο, τόσο από την πλευρά των εφοπλιστικών επιχειρήσεων όσο και από την πλευρά των ρυθμιστικών αρχών και των νηογνωμόνων.
The SARM Project
Η εταιρία «The SARM Project» έχει αναπτύξει έναν καινοτόμο και πρωτοποριακό κινητήρα εσωτερικής καύσης, μικρότερο σε μέγεθος, πιο ελαφρύ και πιο φιλικό στο περιβάλλον, συμβατό με όλους τους τύπους καυσίμων (υδρογόνο και καύσιμα), που στοχεύει να οδηγήσει την απόδοση και την αξιοπιστία του κινητήρα σε νέα ύψη. Μέχρι στιγμής η ομάδα έχει δημιουργήσει τρεις νέες τεχνολογίες: έναν περιστροφικό συμπιεστή αερίου, έναν διαστολέα αερίου και μια αντλία, όλα βασισμένα στον σχεδιασμό του πρωτοποριακού κινητήρα, ο οποίος αποτελεί το πρώτο εμπορεύσιμο προϊόν στον κλάδο της ενέργειας.
Οι νικητές θα λάβουν χρηματικά έπαθλα και υποστηρικτικές υπηρεσίες από στρατηγικούς συνεργάτες του MITEF Greece, τα οποία θα συνδράμουν σημαντικά στην περαιτέρω εξέλιξη και ανάπτυξη της επιχείρησής τους.
Ο διαγωνισμός «Startup Competition» είναι ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης νεοφυών επιχειρήσεων που κινούνται στον χώρο της τεχνολογικής καινοτομίας. Ακολουθεί τα πρότυπα και τις καλές πρακτικές αντίστοιχων διαγωνισμών που διοργανώνει το ΜΙΤ Enterprise Forum στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Η δυναμική κοινότητα των αποφοίτων του διαγωνισμού MITEF Greece Startup Competition πλέον αποτελείται από περισσότερα από 140 ελληνικά Startups, καθώς από ένα ευρύτερο δίκτυο επαφών σε Ελλάδα και εξωτερικό, που έχει ως πυρήνα τη Βοστώνη των ΗΠΑ.
Την προσπάθεια του MIT Enterprise Forum στην Ελλάδα για την πραγματοποίηση του διαγωνισμού υποστήριξαν μεγάλοι χορηγοί, στρατηγικοί συνεργάτες, καθώς και χορηγοί επικοινωνίας.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του MITEF Greece, καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
MIT Enterprise Forum Greece
Το MIT Enterprise Forum Greece αποτελεί παράρτημα του MIT Enterprise Forum, του παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που συνδέεται με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT). Το Ελληνικό παράρτημα συστάθηκε το 2013 και ήδη έχει εξελιχθεί σε θεσμό, καθώς για πέντε συνεχόμενες χρονιές έχει ολοκληρώσει επιτυχημένα προγράμματα επιτάχυνσης στην ελληνική επικράτεια και έχει συμβάλλει στην εξέλιξη και ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Μέσα από τα προγράμματα επιτάχυνσης, τα εργαστήρια, τις ομιλίες και τις άλλες δραστηριότητες που υλοποιεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, το ελληνικό παράρτημα φιλοδοξεί να συμβάλει στο να γίνει η Ελλάδα ένα κέντρο τεχνολογικής καινοτομίας.
Το ευρύτερο όραμά του MIT Enterprise Forum είναι να συμβάλλει ουσιαστικά σε έναν καλύτερο κόσμο, επιταχύνοντας τη δημιουργία και ανάπτυξη εταιρειών που εστιάζουν στην καινοτομία και σε τεχνολογίες αιχμής σε παγκόσμια κλίμακα. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, ενημερώνουμε, συνδέουμε και προάγουμε επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της τεχνολογίας, διευκολύνοντάς τους να μετατρέψουν πολύ γρήγορα τις ιδέες τους σε επιχειρηματικές προτάσεις, για να τις υλοποιήσουν και να συμβάλλουν στις τεχνολογικές εξελίξεις. Το επιστημονικό προσωπικό, οι επιχειρήσεις, οι επενδυτές και οι εθελοντές, που μας στηρίζουν, συμβάλλουν καθοριστικά με την εμπειρία τους, τις γνώσεις τους και το πάθος τους στην επιτυχία του οργανισμού.