16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest
16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest
Δράσεις και εκδηλώσεις
H καθιερωμένη γιορτή του ελληνικού ντοκιμαντέρ επιστρέφει στην πόλη της Χαλκίδας την Τρίτη 22 Νοεμβρίου και για έξι μέρες.
Το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest έρχεται και φέτος να ανοίξει ένα παράθυρο στον κόσμο μέσα από τη μεγάλη οθόνη, πιστό στο ραντεβού του με τους δημιουργούς και το κοινό.
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest, με 16 χρόνια συνεχούς παρουσίας, έχει αναδειχτεί σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Η πόλη της Χαλκίδας είναι πια ένας καθιερωμένος τόπος συνάντησης του κοινού με τους κινηματογραφιστές, αλλά και των δημιουργών μεταξύ τους, και λειτουργεί ως κυψέλη δημιουργικότητας, ουσιαστικής επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών.
Με πάγια επιθυμία του τη στήριξη της εγχώριας κινηματογραφίας, το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest συγκεντρώνει και παρουσιάζει την ετήσια παραγωγή ελληνικών ντοκιμαντέρ, προβάλλοντας το έργο των ανεξάρτητων δημιουργών και συμβάλλοντας στην προσπάθειά τους να ρίξουν το δικό τους φως σε κάθε πιθανή έκφανση της ζωής που εκτυλίσσεται μέσα και γύρω μας.
Με 120 ταινίες που καταγράφουν τις μικρές και μεγάλες στιγμές της ζωής μας, από γεγονότα που θα απασχολήσουν τον ιστορικό του μέλλοντος μέχρι μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας, έμπειροι και νέοι κινηματογραφιστές μάς καλούν για 6 μέρες να σβήσουμε τα φώτα, να κάτσουμε αναπαυτικά και να περιπλανηθούμε στις ιστορίες που αφηγούνται οι εικόνες.
Tην επίσημη πρεμιέρα τους θα κάνουν φέτος στο Φεστιβάλ 40 ταινίες-ντοκιμαντέρ
Παράλληλα με το επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ, θα προβληθούν 20 ταινίες-ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο αφιερωμάτων.
Όπως κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις, ημερίδες, συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια αλλά και παράλληλες παρουσιάσεις εργαστηρίων σε συνεργασία με δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα – για να γίνουν οι αίθουσες προβολής χώροι έμπνευσης, γέννησης ιδεών, σκέψεων και προβληματισμών που θα βάλουν τις βάσεις για την επόμενη μέρα του ελληνικού κινηματογράφου.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Εκθέσεις
Από 22 έως και 27 Νοεμβρίου θα λειτουργεί στο Φουαγιέ Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας η έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων από τη Μικρασιατική Καταστροφή σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το 1922, επιλεγμένες φωτογραφίες από το Φωτογραφικό Αρχείο του Πολεμικού Μουσείου αφηγούνται μια από τις πιο καθοριστικές περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Από τις 23 έως και τις 27 Νοεμβρίου η Ισόγεια Αίθουσα Δημαρχείου «Αριστοτέλης» θα φιλοξενεί την έκθεση καλλιτεχνικών video εγκαταστάσεων δευτεροετών φοιτητών/-ριών του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Παρουσιάσεις βιβλίων
Παρουσίαση των βιβλίων «1922, το τέλος ενός ονείρου» και «1923, εχθρική πατρίδα» του Θανάση Πέτρου, εκδόσεις Ίκαρος
Παρουσίαση του βιβλίου «Η έβδομη ήπειρος / 60 ταινίες για πάντα» του Δημήτρη Αθανίτη, εκδόσεις Αγγελάκη
Αφιερώματα
«Γνωριμία με ξένες κινηματογραφίες»
Αφιέρωμα στο ουγγρικό ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ουγγαρίας
Τρεις ουγγρικές παραγωγές και μία συμπαραγωγή επιχειρούν να προσεγγίσουν κάποιες από τις πιο δύσκολες κοινωνικές καταστάσεις της σύγχρονης εποχής και, μέσα από αυτές, ανακαλύπτουν και μεταφέρουν την ελπίδα για ζωή που κρύβεται μέσα στις πιο αδύνατες συνθήκες, μετατρέποντας την αρχική αίσθηση της κατάδυσης στο σκοτάδι σε μια γεμάτη έντονα συναισθήματα ανάδυση προς το φως.
Θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ:
«Gettó Balboa» του Árpád Bogdán
«Alla Zingara» της Glória Halász
«Give me shelter» του Mihály Schwechtje
«Nada para ver aqui» του Nicolas Bouchez
Αφιέρωμα στο περιβάλλον
Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου EKOFILM και το Τσεχικό Κέντρο Πολιτισμού στην Αθήνα
Σε μια εποχή πλήρους περιβαλλοντικού αδιεξόδου, όπου όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες ακραίων καιρικών φαινομένων κι ασύλληπτων φυσικών καταστροφών, το 16ο Docfest στρέφει τον φακό του στη φύση και στο περιβάλλον, στον χώρο μέσα στον οποίο ζούμε και του οποίου αποτελούμε κομμάτι.
Οι ειδήσεις γύρω από την περιβαλλοντική καταστροφή ολοένα και πληθαίνουν και η επερχόμενη περιβαλλοντική κρίση αρχίζει να γίνεται εμφανής ακόμα και στην καθημερινότητά μας. Δεν μπορούμε να μείνουμε και τώρα αδιάφοροι. Το φετινό Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest στο ιδιαίτερο αφιέρωμά του στο περιβάλλον προβάλλει 4 ταινίες που αποτυπώνουν διαφορετικές εκφάνσεις της περιβαλλοντικής κρίσης. Οι τέσσερις σκηνοθέτες καταγράφουν με πολύ διαφορετικό τρόπο, σε πολύ διαφορετικά μέρη, τις διαφορετικές όψεις της ίδιας κατάστασης. Ακραία καιρικά φαινόμενα που αδυνατούμε να διαχειριστούμε, δάση που αργοπεθαίνουν, ρεκόρ καμένων δασικών εκτάσεων που σπάνε το ένα μετά το άλλο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι κάμερες καταγράφουν μια ασύλληπτη καταστροφή. Κι όμως, όλες οι ταινίες ψιθυρίζουν ότι ίσως να μην είναι ακόμα όλα χαμένα. Ίσως μέσα στην καταστροφή να κρύβεται η λύση κι εμείς οι ίδιοι να είμαστε η ελπίδα για το ότι ο πλανήτης μας μπορεί να έχει στ’ αλήθεια μέλλον.
Οι 4 ταινίες του αφιερώματος:
«Troiane» - Stefano Santamanto
«Our hopes remain green» - Katherina Gugel και Ulf Eberle
«Incendios» - Martin Trabalik
«Bohemian Forest: the Green Lungs of Europe» - Karel Svoboda
Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
Τον Αύγουστο του 1922, με την καταστροφή της Σμύρνης συντελείται η τελευταία πράξη του δράματος της Μικρασιατικής Καταστροφής. Όσοι Έλληνες δεν κυνηγήθηκαν άγρια κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου υπέστησαν αμέσως μετά τις συνέπειες της ανταλλαγής πληθυσμών. Οι αρπαγές και οι λεηλασίες, η καταστροφή σχολείων, ναών και επιχειρήσεων των ελληνορθόδοξων κατοίκων της Μικράς Ασίας συνοδεύτηκαν από βασανισμούς και εκτελέσεις, με τον ακριβή αριθμό των θανάτων να είναι ακόμα και σήμερα άγνωστος. Πάνω από 1.000.000 Έλληνες βρέθηκαν πρόσφυγες στο ελληνικό έδαφος, μη έχοντας τίποτα πέρα από τις δικές τους δυνάμεις προκειμένου να επιβιώσουν.
Σήμερα, 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ- docfest μάς καλεί σε ένα ταξίδι στον χρόνο. Μέσα από το αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή θα ξαναφέρουμε στη μνήμη μας όλα όσα χάθηκαν στον χρόνο αλλά ζουν για πάντα στην καρδιά μας. Συγκινητικές διηγήσεις, σπάνιο αρχειακό υλικό, γνώριμοι τόποι, χαμένες πατρίδες που μένουν αλησμόνητες ξαναζωντανεύουν μέσα από την οθόνη προβολής και αφηγούνται την ιστορία τους, σε μια προσπάθεια συμβολής στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
Οι ταινίες του αφιερώματος:
«Η τραγωδία του Αιγαίου» του Βασίλη Μάρου
«1922» του Νίκου Κούνδουρου
«Γεγονότα στη Φώκαια 1914» των Ανιές Σκλάβου και Στέλιο Τατάκη
«Η Ελλάδα του Ελευθέριου Βενιζέλου» του Βασίλη Μάρου
Νεανική δημιουργία
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ συνεχίζει να στηρίζει και να ενθαρρύνει τη νεανική δημιουργία. Μαθητές, φοιτητές και νέοι κινηματογραφιστές κοιτάνε τον κόσμο μέσα από το κλείστρο της κάμερας και δημιουργούν τις δικές τους ταινίες που μας ταξιδεύουν στη δική τους πραγματικότητα και προβάλλουν την οπτική τους που προβληματίζει και εμπνέει. Ντοκιμαντέρ που αφηγούνται ιστορίες γεμάτες φαντασία, μαγεία, φιλία, περιπέτεια, και διαφορετικότητα θα προβάλλονται καθημερινά σε μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.
Από την Τετάρτη 23 έως και την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κινηματογραφικές εικόνες που έχουν φτιαχτεί με αυθεντικό ενθουσιασμό και γνήσιο ταλέντο, από νέους που φιλοδοξούν να γίνουν κομμάτι της κινηματογραφικής τέχνης.
Σε συνεργασία με το 1ο ΕΠΑΛ Αλίμου «Ευπαλίνειο» θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ:
«Το Επαγγελματικό Λύκειο Αλίμου και οι τομείς του» ενώ στο πλαίσιο του κινηματογραφικού εργαστηρίου «DocRocks» θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Στο Τυπογραφείο». Το ντοκιμαντέρ είναι συλλογική εργασία των μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν στο κινηματογραφικό εργαστήριο του φεστιβάλ.
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ:
«Step by step»
«Αέναη γη»
«Στο φορτηγό»
Σε συνεργασία με το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ, θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ:
«Μπάλα είναι και γυρίζει»
«Πύρινος εφιάλτης»
«Τρία λεπτά στα Ψαχνά»
Σε συνεργασία με τη σχολή κινηματογράφου Famu της Πράγας και το Τσεχικό Κέντρο Πολιτισμού Αθήνας θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ:
«659»
«Swimming pool»
«Fundamentals of art» («Základy umění»)
«Forgive» («Odpusť»)
«The concrete jungle» («Betonová džungle»)
«Ηide ‘n’ Seek» («Schovka»)
«Misophonia orchestra»
«Borderlines»
«Love is just a death away» («Jsme si o smrt blíž»)
Κινηματογραφικά εργαστήρια
Doc in Motion – Εργαστήριο σχεδιοκίνησης
Το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ– docfest συνεχίζει και φέτος το κινηματογραφικό εργαστήρι animation Doc in Motion. Με καθοδηγητή τον σκηνοθέτη και animator Ιορδάνη Ανανιάδη, τα παιδιά κάθονται στα ειδικά διαμορφωμένα σχεδιαστήρια κι αποτυπώνουν στο χαρτί ό,τι μπορούν να φανταστούν. Με τη βοήθεια της κάμερας και της μαγείας των τεχνικών animation τα σχέδιά τους θα ζωντανέψουν!
DocRocks! – Κινηματογραφικό εργαστήριο
To 16o Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ– docfest διοργανώνει και φέτος το πλέον καθιερωμένο κινηματογραφικό εργαστήριο «DocRocks»! Στόχος του εργαστηρίου είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα συμμετάσχουν να δημιουργήσουν από το μηδέν μια ταινία-ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Δοκιμάζοντας διαφορετικές μεθόδους και τεχνικές, θα βιώσουν ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής μιας ταινίας, από το αρχικό στάδιο της ανταλλαγής ιδεών μέχρι την τελική παρουσίασή της.
Συζητήσεις
με αφορμή την παγκόσμια μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, που έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, διοργανώνει συζήτηση για την έμφυλη βία σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του δήμου Χαλκιδέων. Η βία κατά των γυναικών είναι μια παγκόσμια σκληρή πραγματικότητα εναντίον της οποίας είναι χρέος μας να δράσουμε όλοι.
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη λήξη της προβολής της ταινίας του αφιερώματος στον ουγγρικό κινηματογράφο «Give me shelter», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ουγγαρίας στην αίθουσα συνεδριάσεων του νομαρχιακού μεγάρου. Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων για αυτό το μείζον ζήτημα που συναντάται, δυστυχώς, σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Συζήτηση στο στρογγυλό τραπέζι
με θέμα: Εκπαίδευση και Κινηματογράφος
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest δίνει το λόγο στους νέους δημιουργούς. Φοιτητές, σπουδαστές και νέοι δημιουργοί μοιράζονται τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους γύρω από τη διαδικασία παραγωγής μιας ταινίας-ντοκιμαντέρ, από τη σύλληψη και την υλοποίηση μιας ιδέας μέχρι την τελική μορφή της ταινίας.