Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή το GreenTech Challenge by ESU NTUA 2022! | Skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

Blog

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή το GreenTech Challenge by ESU NTUA 2022!



Διακόσιες δύο (202) ομαδικές υποβολές, εκ των οποίων πενήντα επτά (57) start-ups και (εκατόν σαράντα πέντε) 145 ώριμες oμάδες καινοτόμων ιδεών, με έντεκα (11) διακριθέντες στον τελικό.

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για 6η φορά ο τελικός του GreenTech Challenge by ESU NTUA 2022, του μεγαλύτερου εθνικού προγράμματος πράσινης καινοτομίας, με σκοπό την ανάδειξη των καλύτερων πράσινων νεοφυών επιχειρήσεων και καινοτόμων ιδεών του φετινού διαγωνισμού.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε υπό την επιστημονική ευθύνη της Ερευνητικής Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και έδρα της UNESCO για την Κυκλική Οικονομία και Πράσινη Καινοτομία, με Innovation Enabler και οργανωτικό υπεύθυνο την εταιρία Mantis Beyond Innovation και υπό την αιγίδα τουΥπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση, συμβουλευτική και ανάδειξη πρωτοβουλιών σε πράσινες θεματικές όπως: περιβάλλον, ενέργεια, καινοτόμα πράσινα προϊόντα & προηγμένα υλικά, εργοστάσιο του μέλλοντος, ορυκτές πρώτες ύλες , έξυπνες & βιώσιμες πόλεις, βιώσιμος τουρισμός και γαλάζια ανάπτυξη.

Συνολικά, έγιναν πάνω από διακόσιες (200) υποβολές, από τις οποίες εξήντα (60) ομάδες/εταιρίες προκρίθηκαν στην ημιτελική φάση παρουσιάζοντας την καινοτομία των προϊόντων τους και την επίδρασή τους στο περιβάλλον, σε επιτροπή διακεκριμένων αξιολογητών από την ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα.

Το διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος ολοκληρώθηκε την Κυριακή, με τους φιναλίστ των δύο κατηγοριών (14 Innovation Idea Holders και 8 Early Stage Start-ups) να παρουσιάζουν τις καινοτόμες ιδέες και λύσεις τους στην κριτική επιτροπή, παρουσία εκλεκτών ομιλητών, εκπροσώπων των μεγαλύτερων εταιριών της χώρας που είναι μεταξύ των συνεργατών του προγράμματος, καθηγητών και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, μεντόρων, φοιτητών και νέων επιχειρηματιών.

Το καλωσόρισμα της εκδήλωσης και την παρουσίαση του διαγωνισμού πραγματοποίησε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης, διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κάτοχος της έδρας της UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Καινοτομία και Γενικός Γραμματέας Δασών Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο κος Αραβώσης παρουσίασε το αποτύπωμα του GreenTech Challenge by ESU NTUA στα πέντε χρόνια λειτουργίας του, έχοντας συμβάλει στην ίδρυση περισσότερων από είκοσι μία (21) εταιριών, προσφέροντας περισσότερες από 6.000 ώρες εκπαίδευσης και συμβουλευτικής και έχοντας δημιουργήσει μια κοινότητα πράσινης καινοτομίας, μεγαλύτερη των 7.000 συνολικών συμμετεχόντων και συντελεστών.

Ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία του GreenTech Hub, μιας νέας δομής υποστήριξης της πράσινης καινοτομίας αλλά και ενός κόμβου συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσεων σε θέματα περιβάλλοντος και τεχνολογίας με στόχο τη διαχείριση πραγματικών περιβαλλοντικών προκλήσεων των GreenTech Partners και τη διασύνδεση αυτών με νεοφυείς επιχειρήσεις.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο καθ. Ιωάννης Χατζηγεωργίου, αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι θέματα τεχνολογίας, που άπτονται αντικειμένων όπως η κυκλική οικονομία και η ενεργειακή διαχείριση, θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις μέσω νεοφυών spin-off εταιριών των πανεπιστημίων της χώρας, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη εντός και εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Χαιρετισμό απηύθυνε διαδικτυακά ο Γιώργος Αμυράς, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος επισήμανε τη συμβολή και αξία του προγράμματος Greentech Challenge για την εύρεση και ανάδειξη νέων καινοτόμων λύσεων και προτάσεων που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης προκειμένου να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικές και ενεργειακές πολιτικές της χώρας.

Ακολούθησε χαιρετισμός από την Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία μίλησε για τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς και ενεργειακούς στόχους που έχει θέσει η χώρα μας και, παράλληλα, για το πόσο σημαντικό είναι να δοθούν στις νέες γενιές τα απαραίτητα εφόδια και οι δυνατότητες μέσα από προγράμματα καινοτομίας, όπως το Greentech Challenge, το μεγαλύτερο εθνικό πρόγραμμα στην κατηγορία του, ώστε να μπορέσουν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην επίτευξή τους.

Χαιρετισμό απηύθυνε διαδικτυακά και ο Ευθύμιος Μπακογιάννης, Επίκουρος Καθηγητής Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής ΕΜΠ – Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος έθεσε μια ακόμη πρόκληση στους συμμετέχοντες: να δοθεί η δυνατότητα στις ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωση να συνεργαστούν με δημόσιους φορείς και αστικά κέντρα για τη δημιουργία καινοτόμων εφαρμογών και τη μετατροπή των πόλεων σε έξυπνες, πράσινες και φιλικές προς τους πολίτες.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση με θέμα την Εταιρική Καινοτομία και Πράσινη Επιχειρηματικότητα και συντονίστρια την κα Νίκη Καραλή, CΙΟ της Mantis Business Innovation, και συμμετέχοντες τους Χαράλαμπο Χαραλαμπίδη, Investments & Business Development Manager, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ, Μαίρη Νικολάου, Head Of Development & Permitting Department, ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ, Απολλωνία Καραμπάτσου, CSR Manager, Όμιλος Mitsis Hotels Group, Κωνσταντίνο Χατζηφώτη, Manager Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Όμιλος Motor Oil.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος, ο Γιώργος Κωσταρέλης, μηχανολόγος μηχανικός ΕΜΠ – Sustainability Manager, Παπαστράτος ΑΕ, μίλησε για τη μετάβαση προς το εργοστάσιο του μέλλοντος με κέντρο την ψηφιακή, κυκλική και πράσινη πολιτική. Αντίστοιχα, ο Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, Product Manager, Μεσόγειος AΕ, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης δράσεων κυκλικής οικονομίας ως προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, ο Χρήστος Νικολούδης, CEO & Founder της Mantis Beyond Innovation, οργανωτικού υπεύθυνου του προγράμματος, μίλησε για τη συμβολή του GreenTech Challenge 2022 στην καταγραφή και ανάδειξη των πράσινων νεοφυών επιχειρήσεων και καινοτόμων ομάδων, κατά τη συλλογή δεδομένων και την επεξεργασία τους μέσω της καινοτόμας πλατφόρμας Mantis IMS για την πραγματική ανάπτυξη της πράσινης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Επίσης, εστίασε στο GreenTech Hub που αποτελεί την εξέλιξη του Greentech Challenge και των δράσεών του.

Παρουσιάστρια και συντονίστρια του τελικού που ακολούθησε ήταν η δημοσιογράφος κα Μάρθα Λεκκάκου, η οποία μεταξύ άλλων παρουσίασε την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, που φέτος στελεχώθηκε από δεκατρείς εκπροσώπους του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του τελικού ήταν τα εξής:

  • Χρήστος Νικολούδης, επικεφαλής Έρευνας Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος & Αειφόρου Ανάπτυξης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο| Founder & CEO, Mantis Beyond Innovation
  • Αντώνης Πολίτης, Senior Business Development Manager, EIT Raw Materials
  • Άγγελος Τσακανίκας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, επικεφαλής Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας ΕΜΠ
  • Θεοδώρα Βαρβαρίγου, καθηγήτρια, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ΕΜΠ |ΠρόεδροςΕΥΔΑΠ
  • Μιχάλης Δρίτσας, διευθυντής Γραφείου Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την Έρευνα και Καινοτομία
  • Απολλωνία Καραμπάτσου, Corporate Social Responsibility Manager, Όμιλος Mitsis Hotels
  • Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, Investment & Business Development Manager, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ | CEO, Αειφορική Ηπείρου
  • Μαίρη Νικολάου, Head Of Development & Permitting Department, ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ
  • Έλενα Αθουσάκη, διευθύντρια ESG, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής, Όμιλος Motor Oil
  • Παναγιώτης Παπαγεωργίου, διευθυντής, Διεύθυνση Καινοτομίας,Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα
  • Νικόλαος Παπασαραφιανός,Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος,UWTechHellasAE του ομίλου Μεσόγειος Α.Ε.
  • Μαρία Σταυρέλη,SustainabilityEngineer, Παπαστράτος ΑΕ
  • Αριστείδης Κουρέπης, Project Engineer, Παπαστράτος ΑΕ

Περισσότερες πληροφορίες για τη φετινή διοργάνωση και τους διακριθέντες διατίθενται στο https://greentechchallenge.gr/2022-2/


Περιγραφή

Διακόσιες δύο (202) ομαδικές υποβολές, εκ των οποίων πενήντα επτά (57) start-ups και (εκατόν σαράντα πέντε) 145 ώριμες oμάδες καινοτόμων ιδεών, με έντεκα (11) διακριθέντες στον τελικό.Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για 6η φορά ο τελικός του GreenTech Challenge by ESU NTUA 2022, του μεγαλύτερου εθνικού προγράμματος πράσινης καινοτομίας, με σκοπό την ανάδειξη των καλύτερων πράσινων νεοφυών επιχειρήσεων και καινοτόμων ιδεών του φετινού διαγωνισμού.

Διαβάστε επίσης

Νέα
4ο Διεθνές Balkans & Black Sea Forum

15 Δεκεμβρίου 2022

Διάβασε το άρθρο
Νέα
GreenTech Challenge by ESU NTUA 2022

15 Δεκεμβρίου 2022

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Έρχεται το #JobFestival 2022 στις 18 & 19 Νοεμβρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

15 Δεκεμβρίου 2022

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Trophy-Τροφή Challenge 2022: Ξεκινά ο καινοτόμος διαγωνισμός του αγροδιατροφικού τομέα από τη Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

15 Δεκεμβρίου 2022

Διάβασε το άρθρο
Νέα
100% Hotel Development: Ο ειδικός τομέας του 100% Hotel Show 2022 αφιερωμένος στην ανάπτυξη ξενοδοχείων

15 Δεκεμβρίου 2022

Διάβασε το άρθρο

Eίμαστε στα App μας!

Μέσα από το κινητό σου, θα μπορείς γρήγορα και εύκολα να αναζητήσεις την εργασία που επιθυμείς!

  • Δημιούργησε το προφίλ σου
  • Στείλε το βιογραφικό σου άμεσα
  • Αποθήκευσε τις αγαπημένες εταιρίες σου και λάβε ειδοποιήσεις
  • Όρισε job alert
  • Ανέβασε 10’’ video και παρουσίασε πολύ γρήγορα τον εαυτό σου

Tap Skywalker Jobs!
mobile skywalker app

Κάνε εγγραφή στο newsletter

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις newsletters από το skywalker.gr - Εργασία στην Ελλάδα

Backdrop with scrolling

Try scrolling the rest of the page to see this option in action.