Ενημερωτική εκδήλωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και της εταιρίας Δημιουργική Σκέψη Ανάπτυξης για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και του δέρματος | Skywalker.gr - Jobs in Greece

Blog

Ενημερωτική εκδήλωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και της εταιρίας Δημιουργική Σκέψη Ανάπτυξης για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και του δέρματος



Ενημερωτική εκδήλωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και της εταιρίας Δημιουργική Σκέψη Ανάπτυξης
για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και του δέρματος

Στις 25 Ιουνίου 2024, έγινε κοινή εκδήλωση του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και της εταιρίας Δημιουργική Σκέψη Ανάπτυξης με θέμα «Κλάδος δέρματος, κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης – προκλήσεις για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πλήθος ενδιαφερομένων από τον κλάδο κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης και υπόδησης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριος Μανώλης Γραφάκος.

Ο κύριος Γραφάκος έκανε παρέμβαση στην εκδήλωση ενημερώνοντας για τα σχέδια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με την ανακύκλωση και ειδικότερα την ανακύκλωση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, τη θέσπιση της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού και πώς αυτή αναμένεται να επηρεάσει τον κλάδο στην Ελλάδα. Επίσης, ενημέρωσε για την επικείμενη έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικης Απόφασης, η οποία θα ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο για τα Εναλλακτικά Σχήματα Διαχείρισης Αποβλήτων και για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Δέχτηκε και απάντησε σε ερωτήματα του ακροατηρίου και δήλωσε διαθέσιμος για επαφές με παράγοντες του κλάδου.

Στην παρουσίασή του, ο κύριος Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος ΔΣ της ΔΗ.ΣΚΕ.ΑΝ., παρουσίασε το πρόγραμμα ERASMUS+ και τη συμβολή του στην ανώτατη και την επαγγελματική εκπαίδευση, με έμφαση στους κλάδους ένδυσης και υπόδησης, ενώ αναφέρθηκε και στα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί η ΔΗ.ΣΚΕ.ΑΝ.

Ακολούθως, ο κύριος Γιάννης Χρόνης απο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής  παρουσίασε την κατάσταση με τα απόβλητα κλωστοϋφαντουργίας, η διαχείριση των οποίων αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ατζέντας και ευρύτερα της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Πολιτικής. Τονίστηκαν η ανάγκη ταχείας προσαρμογής των κλάδων ένδυσης και υπόδυσης στα νέα δεδομένα της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης, αλλά και οι ευκαιρίες νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που δημιουργούνται.

Η κυρία Μάγια Δημητριάδου από τη ΔΗ.ΣΚΕ.ΑΝ. αναφέρθηκε αναλυτικά στο Ευρωπαϊκό έργο SULEAP με αντικείμενο την ανάπτυξη δεξιοτήτων για ένα βιώσιμο κλάδο παραγωγής δερμάτινων προϊόντων. Έγιναν παρουσίαση των στόχων και των παραδοτέων του έργου και σύντομη επίδειξη του εκπαιδευτικού υλικού που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου αυτού.

Ο κύριος Γιάννης Χρόνης από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αναφέρθηκε αναλυτικά στο ευρωπαϊκό έργο HACKTEX με αντικείμενο τα ευφυή προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας (smart textiles). Έγινε παρουσίαση των εφαρμογών των  smart textiles και των παραδοτέων του έργου, τα οποία περιλαμβάνουν ένα πλήρες  εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη μορφή MOOC (Massive Open Online Course), ένα εγχειρίδιο επιχειρηματικότητας και ένα βιβλίο καλών πρακτικών. Όλα τα παραδοτέα είναι ελεύθερα διαθέσιμα για κάθε ενδιαφερόμενο/η από την ιστοσελίδα του έργου https://hacktex.eu/.

Η εκδήλωση προκάλεσε ζωηρό ενδιαφέρον εκ μέρους των συμμετεχόντων, αναπτύχθηκε σχετικός διάλογος με ερωτήσεις προς τους ομιλητές και τις ομιλήτριες, και εκδηλώθηκε η προτροπή προς τους οργανωτές για νέες παρόμοιες ενημερωτικές εκδηλώσεις, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον του κλάδου.

Περισσότερες πληροφορίες: https://sapke.uniwa.gr/ και  https://www.crethidev.gr/

 


Description

Στις 25 Ιουνίου 2024, έγινε κοινή εκδήλωση του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και της εταιρίας Δημιουργική Σκέψη Ανάπτυξης με θέμα «Κλάδος δέρματος, κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης – προκλήσεις για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πλήθος ενδιαφερομένων από τον κλάδο κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης και υπόδησης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριος Μανώλης Γραφάκος

Also read

News
Γίνε κι εσύ συντηρητής μαζί με το ΒΜΦ στο Athens Science Festival 2019!

01 July 2024

Read the post
News
«Η Φυσική Μαγεύει»: Μαθητικό Forum στην Αθήνα για 10η συνεχή χρονιά από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών

01 July 2024

Read the post

We are App 'n' running!

You'll be able to quickly and easily find your dream job from your mobile phone!

  • Create your profile
  • Send your CV straight away
  • Save your favourite companies and receive alerts
  • Set up a job alert
  • Upload a 10’’ video and quickly introduce yourself

Tap Skywalker Jobs!
mobile skywalker app

Subscribe to the newsletter

Register to receive newsletters from skywalker.gr - Jobs in Greece

Backdrop with scrolling

Try scrolling the rest of the page to see this option in action.