New startup - CAIUS | Skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

Blog

New startup - CAIUS



New startup - CAIUS

Η Caius ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα της Θερμοκοιτίδας ESA BIC Greece χαρτογραφώντας για πρώτη φορά δασικούς δρόμους και μονοπάτια με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και δορυφορικών δεδομένων

Η Caius ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα τεχνολογικής και επιχειρηματικής επιτάχυνσης της θερμοκοιτίδας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα (ESA BIC Greece), δημιουργώντας το πρώτο παγκοσμίως προϊόν τεχνητής νοημοσύνης που αυτοματοποιεί τη χαρτογράφηση δασικών δρόμων και μονοπατιών μέσω δορυφορικών δεδομένων. Αυτή η καινοτομία αντιμετωπίζει ένα διεθνές ζήτημα ασφαλείας για τις συγκεκριμένες περιοχές και αποτελεί σημαντικό βήμα για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους.

Ο συνιδρυτής και CEO της Caius, Γιώργος Μενδρινός, αναφέρει σχετικά: «Περισσότερο από το 30% της ελληνικής επικράτειας είναι δασικές περιοχές, αλλά μόνο το 8% των μονοπατιών και δασικών δρόμων σε αυτές είναι ελεγμένο ως προς την προσβασιμότητά του. Αυτό οδηγεί σε μια σειρά προβλημάτων, όπως η δυσκολία στην καταπολέμηση φυσικών καταστροφών, οι αναξιοποίητες ευκαιρίες για οικοτουρισμό και τα φαινόμενα παραβατικότητας εντός των δασών. Η χρόνια παραμέλησή τους έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη μιας ακμάζουσας τοπικής οικονομίας γύρω από αυτά, κάτι που πρέπει να αντιστρέψουμε άμεσα. Ενδεικτικά, μια δασική έκταση στην Ελλάδα με ακαθάριστη προστιθέμενη αξία κάτω των 400.000 ευρώ, με σωστή διαχείριση και χωρίς παρέμβαση στο οικοσύστημά της, θα μπορούσε να φθάσει πάνω από 11.000.000 ευρώ, όπως συμβαίνει στη Δανία. Η λύση για μια τέτοια ριζική αναδιοργάνωση θα μπορούσε να έρθει από το διάστημα.»

Το καινοτόμο B2B/B2G προϊόν «caius paths» δίνει λύση στην έλλειψη προσβασιμότητας των μη αστικών περιοχών και ιδιαίτερα των δασικών, καθώς μέσω δορυφορικών δεδομένων, ενημερώνει συνεχώς το πεζοπορικό δίκτυό τους ενισχύοντας τον οικοτουρισμό, ανακαλύπτει οδούς διαφυγής και επέμβασης βελτιστοποιώντας την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και προσφέρει κατοπτρική και ολοκληρωμένη εικόνα στις αρμόδιες αρχές συμβάλλοντας στην οργάνωση της δασικής προστασίας.

Μέσα από την καθοδήγηση και τη δικτύωση του ESA BIC Greece, η ομάδα της Caius εμβάθυνε στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά των geospatial analytics στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, σημειώνοντας διακρίσεις σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Η EUSPA την κατέταξε στις κορυφαίες ευρωπαϊκές startup του 2024, ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το ΕΚΠΑ τη βράβευσαν πανελλαδικά. Επιπλέον, η Caius βρίσκεται στους τελικούς δύο ακόμη πολύ σημαντικών διαγωνισμών: του South Europe Startup Awards (προκριματική φάση των Global Startup Awards) καθώς και του NBG Business Seeds.

«Η θερμοκοιτίδα ESA BIC Greece, ως φορέας ενίσχυσης και καθοδήγησης των ελληνικών startups στη διαστημική βιομηχανία, έδωσε στην ομάδα μας την απαραίτητη ώθηση να μετατρέψουμε το "caius paths" από ερευνητικό project σε πραγματικό προϊόν. Με αυτόν τον τρόπο, κερδίσαμε το δύσκολο στοίχημα της βιωσιμότητας και επιτύχαμε αξιοσημείωτη πρόοδο στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), όπως αποδεικνύεται από τις πολυάριθμες διακρίσεις μας.», δηλώνει ο συνιδρυτής και πρόεδρος της Caius, Στάθης Ευσταθόπουλος.

Η Caius, με έδρα το Μέτσοβο και τον νομό Ιωαννίνων, έχοντας ως πρώτο μεγάλης κλίμακας πελάτη του «caius paths» την Περιφέρεια Ηπείρου, ολοκλήρωσε με επιτυχία την ανακάλυψη όλων των μονοπατιών της αρχαίας Δωδώνης, τη 3D ψηφιοποίηση ιστορικών σημείων ενδιαφέροντος, ενώ κατόρθωσε να προχωρήσει και σε διεθνές επίπεδο χαρτογραφώντας πάνω από 3.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε Ελλάδα, Ιταλία, Αλβανία, Σερβία και Κύπρο.

Τα μέλη της, πλέον ως μέντορες στους τομείς geospatial analytics, digital social innovation και rural development, καθοδηγούν νέες ομάδες σε διεθνείς διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας (ανάμεσά τους η νικήτρια ομάδα του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Διαστήματος), συνεργάζονται με ελληνικά πανεπιστήμια και συμβάλλουν στη δημιουργία του πρώτου διακρατικού Μεταπτυχιακού Κοινωνικής Καινοτομίας στα Βαλκάνια σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και την ερευνητική ομάδα του, Daissy.

«Το να προσφέρουμε πίσω στην ερευνητική κοινότητα ώστε να τη διευκολύνουμε να στρέψει το ενδιαφέρον της όλο και περισσότερο στις διαστημικές τεχνολογίες, αλλά και γενικότερα τη μεταφορά των αποτελεσμάτων της στον επιχειρηματικό χώρο, είναι ένας βασικός στόχος μας από τη στιγμή που ιδρύσαμε την Caius, καθώς είναι κάτι που λείπει από την ελληνική πραγματικότητα. Η μεγαλύτερη συσχέτιση της έρευνας με την αγορά εργασίας είναι κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει την ελληνική περιφέρεια να επιταχύνει την εξέλιξή της αποτρέποντας τους νέους από το να την εγκαταλείψουν, και θα έπρεπε να ξεκινά ήδη από τα χρόνια της προπτυχιακής φοίτησης.», αναφέρει σχετικά ο συνιδρυτής και CTO της Caius, Γιώργος Μίχας.

Μετά από τα δύο χρόνια στενής συνεργασίας της Caius με το ESA BIC Greece, η αξιοποίηση των δορυφορικών δεδομένων είναι αδιαμφισβήτητη στην περιφερειακή ανάπτυξη της Ελλάδας, γεγονός που αποδεικνύεται πρωτοποριακά μέσω των case studies του «caius paths» που σημείωσε για πρώτη φορά χαρτογράφηση μέχρι και 95% του δικτύου των δασικών μονοπατιών σε απομονωμένες περιοχές συμβάλλοντας στην άμεση και οικονομική δικτύωσή τους.

Η ομάδα της Caius προσθέτει: «Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους έχοντας πλέον καταγράψει πάνω από 25.000 χιλιόμετρα μονοπατιών μέσω δορυφορικών δεδομένων, 1.500 χρήστες να δοκιμάζουν το προϊόν μας παγκοσμίως και 6.000 εντοπισμένα σημεία ενδιαφέροντος ανά την Ελλάδα και κατορθώσαμε να αναδείξουμε τις τοπικές κοινωνίες με τον πλέον σύγχρονο τρόπο ανοίγοντας το δρόμο για τη ραγδαία ανάπτυξή τους. Όραμα μας, μέσα από τις υψηλού επιπέδου τεχνολογικές καινοτομίες μας στο downstream space industry, είναι να συμβάλλουμε στην αναβίωση των μη αστικών περιοχών αναδεικνύοντας την παράδοσή τους, εξελίσσοντας το βιοτικό τους επίπεδο και τον οικοτουρισμό και προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον!»

Το ESA BIC Greece είναι η θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων της ESA στην Ελλάδα. Πρωταρχικός στόχος της θερμοκοιτίδας είναι η ενίσχυση του ελληνικού διαστημικού οικοσυστήματος με την εισαγωγή πέντε νέων επιτυχημένων startups που σχετίζονται με το διάστημα κάθε χρόνο. Το ESA BIC Greece αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου δικτύου διαστημικής καινοτομίας στον κόσμο. Προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υποστήριξης με 50.000 ευρώ σε μετρητά, πρόσβαση σε προνόμια ύψους πάνω από 100.000 ευρώ, επιχειρηματική καθοδήγηση, τεχνική εμπειρογνωμοσύνη, δικτύωση, εκπαίδευση, δικαίωμα χρήσης του λογότυπου ESA BIC, πρόσβαση σε γραφειακούς χώρους και υποδομές, καθώς και ένα εκτεταμένο δίκτυο περισσότερων από 70 υποστηρικτών.

Το ESA BIC Greece λειτουργεί από το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και περισσότερων από 70 άλλων οργανισμών που έχουν προσδιορίσει τη δημιουργία του ESA BIC Greece ως βασικό στοιχείο στο σχέδιο ανάπτυξης της Ελληνικής Διαστημικής Βιομηχανίας.

H επόμενη προθεσμία εκκίνησης αξιολόγησης αιτήσεων στη μόνιμη ανοικτή πρόσκληση του ESA BIC Greece είναι στις 14 Οκτωβρίου 2024. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν από νομικά πρόσωπα με έδρα την Ελλάδα (όχι άνω των 5 ετών), και από φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατοικούν με άδεια εργασίας στην Ελλάδα με υποχρέωση ίδρυσης νομικής οντότητας στην Ελληνική επικράτεια.

Το ESA BIC Greece δεν είναι μόνο απαραίτητο για την υποστήριξη επιχειρηματιών και startups από την ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής ιδέας έως την πλήρη εμπορευματοποίηση, αλλά στηρίζει επίσης τη δημιουργία, την ανάπτυξη και την ενίσχυση του διαστημικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα, συμβάλλει στις εθνικές στρατηγικές καινοτομίας και διαστήματος, ενθαρρύνει την περαιτέρω υιοθέτηση διαστημικών υπηρεσιών, υποστηρίζει τη μεταφορά τεχνολογιών από ή προς τον διαστημικό τομέα, και δημιουργεί θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.esa-bic.gr και πλάνο υποστήριξης υποβολής στο https://esa-bic.gr/nea-prothesmia-upovolis-aitisewn-14-10-2024/

Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

CAIUS ESA BIC Greece

Χρήσιμα Links ESA BIC Greece:

Website | Facebook | Instagram | LinkedIn | Twitter | YouTube

Χρήσιμα Links Corallia:

Website | Facebook | Instagram | LinkedIn | Twitter | YouTube

Χρήσιμα Links CAIUS:

Website | Facebook | Instagram | LinkedIn | Twitter | YouTube

Σχετικά με το Corallia

Το Corallia είναι Μονάδα του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά και αποτελεί μη κερδοσκοπικό ΝΠΙΔ που επιτελεί κοινωφελείς αναπτυξιακούς σκοπούς. Το Corallia συστάθηκε το 2005 έχοντας ως όραμα μια Ελλάδα στην οποία «οι επιστήμες, η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα και ο πολιτισμός θα ανθίσουν» και ειδικότερους στόχους τη διάδοση της κουλτούρας της «Χαράς της Δημιουργίας» και την ανάπτυξη υπηρεσιών και προϊόντων «Innovation Made in Greece». Για την επίτευξη του οραματικού του στόχου, το Corallia έχει αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων με εστίαση στη(ν): ενίσχυση και διάδοση της καινοτομίας όλων των μορφών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, διαμόρφωση κλάδων τεχνολογιών αιχμής και ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας με συγκριτικό πλεονέκτημα, τόνωση των δεσμών βιομηχανίας, πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, δημόσιας διοίκησης και πολιτών, ανάπτυξη των εξαγωγών και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα εξωστρέφειας, δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και αναστροφή της διαρροής του ανθρώπινου δυναμικού, παροχή πληροφόρησης, έμπνευσης και κατάρτισης κυρίως σε θέματα επιχειρηματικότητας και υψηλής τεχνολογίας και επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα και στην καλλιέργεια σχέσεων με τη διασπορά, δημιουργία ολοκληρωμένων δομών υποστήριξης νέων επίδοξων επιχειρηματιών και δυναμικών επιχειρήσεων με ολοκληρωμένες υπηρεσίες θερμοκοιτίδας και επιχειρηματικής επιτάχυνσης. Για την υλοποίηση των δράσεων του, το Corallia συνεργάζεται με πολλούς φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και με πάνω από 100 εθελοντές και εμπειρογνώμονες. Από τη δράση του έχουν ωφεληθεί άμεσα πάνω από 10.000 άνθρωποι, ενώ οι έμμεσα ωφελούμενοι ξεπερνούν τους 100.000 πολίτες. 25.000 άτομα ακολουθούν τα κοινωνικά δίκτυα του Corallia. Περισσότερες πληροφορίες: corallia.org.


Περιγραφή

Η Caius ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα της Θερμοκοιτίδας ESA BIC Greece χαρτογραφώντας για πρώτη φορά δασικούς δρόμους και μονοπάτια με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και δορυφορικών δεδομένων.

Διαβάστε επίσης

Εργασία
Βράβευση Μέντορα της Χρονιάς του προγράμματος επιχειρηματικότητας STARTAB

25 Ιουνίου 2024

Διάβασε το άρθρο
Νέα
ParentED: μια επιχείρηση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας με την υποστήριξη του προγράμματος STARTAB

25 Ιουνίου 2024

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Ολιστική υποστήριξη για την ένταξη των νέων στην έναρξη και ανάπτυξη της επαγγελματικής τους καριέρας

25 Ιουνίου 2024

Διάβασε το άρθρο

Eίμαστε στα App μας!

Μέσα από το κινητό σου, θα μπορείς γρήγορα και εύκολα να αναζητήσεις την εργασία που επιθυμείς!

  • Δημιούργησε το προφίλ σου
  • Στείλε το βιογραφικό σου άμεσα
  • Αποθήκευσε τις αγαπημένες εταιρίες σου και λάβε ειδοποιήσεις
  • Όρισε job alert
  • Ανέβασε 10’’ video και παρουσίασε πολύ γρήγορα τον εαυτό σου

Tap Skywalker Jobs!
mobile skywalker app

Κάνε εγγραφή στο newsletter

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις newsletters από το skywalker.gr - Εργασία στην Ελλάδα

Backdrop with scrolling

Try scrolling the rest of the page to see this option in action.