Η ιστορία της Νίτσας από τη Φωκίδα: Diversity & Inclusion στην πράξη. Ποιος έχει το κουράγιο να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα; | Skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

Blog

Η ιστορία της Νίτσας από τη Φωκίδα: Diversity & Inclusion στην πράξη. Ποιος έχει το κουράγιο να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα;



Η ιστορία της Νίτσας από τη Φωκίδα: Diversity & Inclusion στην πράξη.
Ποιος έχει το κουράγιο να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα;

Από τη Μαρία Μπικέ

Πριν λίγες μέρες κατά τη συνάντηση σε έργο συμβουλευτικής με μια εξαιρετική γυναίκα leader στον τομέα της και αναζητώντας στοιχεία της κουλτούρας της εταιρίας της, μου διηγήθηκε ιστορίες από τον οργανισμό. Μια από τις ιστορίες που μου είπε με εντυπωσίασε τόσο πολύ που αποφάσισα να σας τη διηγηθώ εδώ.

Η εταιρία προσφέρει υπηρεσίες κοινωνικής ψυχιατρικής, δηλαδή υποστήριξη και θεραπεία σε ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες. Σε εκείνο το διάστημα η εταιρία ξεκινούσε μια νέα μονάδα για παροχή ψυχιατρικής βοήθειας στη Φωκίδα με ιδρυτή και πρωτεργάτη της καινοτόμου ιδέας, γνωστό και πρωτοπόρο Καθηγητή Ψυχιατρικής. Εκείνη την εποχή, η πελάτισσά μου δούλευε ως λογοθεραπεύτρια σε στενή συνεργασία με τον Καθηγητή Ψυχιατρικής.

Η Νίτσα της ιστορίας μας ήταν μια απλή γυναίκα του χωριού που δούλευε στο φούρνο. Το παιδί της είχε κάποιες δυσκολίες στην ομιλία και έτσι το έφερε για λογοθεραπεία. Η θεραπεία του παιδιού προχώρησε και ολοκληρώθηκε και η Νίτσα ήταν πάντα ένας άνθρωπος πολύ συνεργάσιμος και δραστήριος με μεγάλη αντίληψη όσων συνέβαιναν.

Περίπου 3 χρόνια αργότερα, ο Καθηγητής Ψυχιατρικής αποφάσισε να ξεκινήσει κοντά στην μονάδα ψυχικής υγείας και ένα οικοτροφείο στην περιοχή ώστε οι ψυχικά ασθενείς να μπορούν να παραμένουν σε ένα σπίτι με ανθρώπινο περιβάλλον και να μην μεταφέρονται στις άθλιες συνθήκες των ψυχιατρείων. Προσκάλεσε λοιπόν τη Νίτσα να αναλάβει να είναι η «οικοδέσποινα» του οικοτροφείου, δηλαδή υπεύθυνη για την φροντίδα των ψυχικά ασθενών και την διαχείριση του σπιτιού, η οποία και ανέλαβε αυτό τον πολύ απαιτητικό ρόλο αφού πρώτα εκπαιδεύτηκε από τον Καθηγητή να μην φοβάται τους «τρελούς» που θα έπρεπε να φροντίζει μέσα στο οικοτροφείο. Έγινε η «μαμά» του σπιτιού.

Με τον καιρό και με την εκπαίδευση από τον Καθηγητή ο οποίος την συμπεριελάμβανε στις εκπαιδεύσεις των ψυχιάτρων, η Νίτσα ανέπτυξε ένα εντυπωσιακό ταλέντο: να ηρεμεί τους ψυχικά ασθενείς σε καταστάσεις ψυχωσικών επεισοδίων. Έγινε ένα ισότιμο μέλος της τριμελών ομάδων που όριζε ο Καθηγητής για να αντιμετωπίζουν έκτακτα περιστατικά ψυχωσικών κρίσεων και έμπαινε μπροστά για να ηρεμήσει τον ασθενή ακολουθούμενη από ψυχίατρο και ψυχολόγο. Με τον καιρό είχε οριστεί να ηγείται σε αυτή τη διαδικασία ως η πιο κατάλληλη να διαχειριστεί το δύσκολο περιστατικό καθώς ο ψυχίατρος και ο ψυχολόγος έπονταν αναγνωρίζοντας ότι εκείνη ηγούνταν σε αυτό.

Ποια ήταν η Νίτσα; Μια απλή γυναίκα του χωριού που δούλευε στο φούρνο χωρίς ακαδημαϊκούς τίτλους αλλά με ένα εξαιρετικό φυσικό ταλέντο να ηρεμεί την αγριεμένη ψυχή του ασθενή που βρισκόταν σε ψυχωσικό επεισόδιο.

Και ο Καθηγητής το είδε αυτό. Και τι έκανε; Δημιούργησε δυο ευκαιρίες:

Μια ευκαιρία για τη Νίτσα, την απόφοιτη του γυμνασίου - ούτε καν λυκείου. Την ενσωμάτωσε. Την εκπαίδευσε ισότιμα μαζί με τους ψυχίατρους, αυτούς με τους ακαδημαϊκούς τίτλους και τα μεταπτυχιακά. Μαζί τους με την ίδια εκπαίδευση και τις ίδιες εποπτείες. Και οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι ήταν ισότιμοι συνάδελφοί της. Και στα ειδικά περιστατικά εκείνη ηγούνταν όλων και αυτό ήταν αυτονόητο για όλους γιατί ήταν η καλύτερη.

Και μια ευκαιρία στους ασθενείς: να υποστηρίζονται από έναν άνθρωπο με το μεγάλο ταλέντο να μπορεί να τους ηρεμεί στις πιο άγριες κρίσεις τους και να τους γλιτώνει από τα χειρότερα.

Ένας επιπλέον λόγος που μεταφέρω εδώ την ιστορία είναι ότι πριν μερικές μέρες είχα γράψει ένα άρθρο για το ίδιο θέμα Diversity & Inclusion με αφορμή πάλι ένα πραγματικό γεγονός – το οποίο δεν ανέφερα τότε – και κατά το οποίο, μεγάλη πολυεθνική είπε επί λέξει κατάμουτρα σε 50χρονο υποψήφιο ότι «δεν θα προσλάμβανε ποτέ έναν 50άρη». Περιττό να αναφέρω βέβαια ότι η εταιρία αυτή εφαρμόζει όλα τα σύγχρονα συστήματα και εργαλεία management και φυσικά το Diversity & Inclusion αποτελούν κορωνίδα στην πολιτική που προβάλλει στη σελίδα της!

Ο Καθηγητής Ψυχιατρικής δεν είναι πια μαζί μας. Το έργο του μαζί με όλα τα στοιχεία της κουλτούρας που έχτισε τα συνεχίζει με πολλή φροντίδα η άξια σύντροφος και συνεργάτης του που είναι σήμερα πρόεδρος της εταιρίας.

Στο έργο που δουλεύουμε μαζί, εκφράζει πολύ συχνά την ανησυχία της για το πώς θα παραμείνει και στο μέλλον ζωντανή αυτή η κουλτούρα του σεβασμού, της ανοιχτής ευκαιρίας, της ισοτιμίας των συναδέλφων για το έργο τους. Ποτέ δεν μίλησαν εδώ για «Diversity & Inclusion» γιατί η Διαφορετικότητα δεν είχε καμία σημασία αφού όλοι είμαστε ισότιμοι και η Ενσωμάτωση ήταν απλά και μόνο η καθημερινή ανθρώπινη συνεργασία για το κοινό αποτέλεσμα. Όπως δηλαδή πρέπει να είναι κανονικά όταν έχουμε σεβασμό στον άνθρωπο.

Γιατί όταν διατυμπανίζουμε ότι έχουμε πολιτική για την Διαφορετικότητα & Ενσωμάτωση (Diversity & Inclustion) το πιθανότερο είναι ότι έχουμε πολιτική αλλά όχι πράξη.

Αγαπητοί Διευθύνοντες Σύμβουλοι, Γενικοί Διευθυντές και Πρόεδροι εκεί έξω πόσες Νίτσες έχετε εντάξει στις ομάδες σας;

Ευχαριστώ πολύ την κα Αθηνά Φραγκούλη, Πρόεδρο της ΕΚΨΥ και ξεχωριστή γυναίκα leader, για την υπέροχη ιστορία που μου διηγήθηκε κατά τη συνεργασία μας. Είναι μια από τις πολλές παρόμοιες ιστορίες που είχε δημιουργήσει κατά το έργο του ο αείμνηστος Καθηγητής Ψυχιατρικής Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ο οποίος, εκτός από πρωτοπόρος ψυχίατρος και ιδρυτής της κοινωνικής ψυχιατρικής στην Ελλάδα, ήταν και πρωτοπόρος ηγέτης, ένα πραγματικό παράδειγμα προς μίμηση για διευθυντικά στελέχη.

Μαρία Μπικέ

Σύμβουλος Επιχειρήσεων / Executive Coach – Neurocoaching Expert
Senior Practitioner EMCC Accredited
Αντιπρόεδρος EMCC Greece, Senior Researcher on Ethics EMCC Global

Η Maria Biquet είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Executive Coach με εμπειρία στην Οργανωσιακή Ανάπτυξη και στο Στρατηγικό Μάρκετινγκ καθώς και την ένταξη εταιρειών σε νέες αγορές. Για περισσότερα από 20 χρόνια έχει μελετήσει και εφαρμόσει μεθοδολογίες της νευροεπιστήμης για την ατομική ανάπτυξη και τις οργανωσιακές αλλαγές κουλτούρας. Ειδικεύεται στο Neurocoaching και σε διαγνωστικά εργαλεία με στόχο την εξέλιξη των ατόμων, των ομάδων και των οργανισμών.
Είναι κάτοχος πτυχίου πανεπιστημίου στη Γλώσσα & Γλωσσολογία, MBA-International Marketing και είναι Neurocoach πιστοποιημένη από το NBG - Harvard School και Master Coach πιστοποιημένη από το CAC.

e: [email protected] , t: 0030 6944 889526 | www.quanta.consulting

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/maria-biquet-6544b83/


Περιγραφή

Πριν λίγες μέρες κατά τη συνάντηση σε έργο συμβουλευτικής με μια εξαιρετική γυναίκα leader στον τομέα της καιαναζητώντας στοιχεία της κουλτούρας της εταιρίας της, μου διηγήθηκε ιστορίες από τον οργανισμό.Μια από τις ιστορίες που μου είπε με εντυπωσίασε τόσο πολύ που αποφάσισα να σας τη διηγηθώ εδώ.

Διαβάστε επίσης

Νέα
«Ready Freddie Show» με τον Φώτη Λάμαρη στον ρόλο  του Φρέντι Μέρκιουρι

09 Φεβρουαρίου 2021

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος «StartSmart SEE Accelerator 2024-2025»: Καινοτομία και γνώση στο επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης

09 Φεβρουαρίου 2021

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Η Πράσινη Καινοτομία στο Επίκεντρο: 13-15 Δεκεμβρίου ο Τελικός Διαγωνισμός του GreenTech Challenge 2024

09 Φεβρουαρίου 2021

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Η Ελληνική Πρωτοβουλία (THI) Εγκαινιάζει Το “Volunteer Connect”

09 Φεβρουαρίου 2021

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Soft skills: Το κοινό μυστικό για να ξεχωρίσουμε στην αγορά εργασίας!

09 Φεβρουαρίου 2021

Διάβασε το άρθρο

Eίμαστε στα App μας!

Μέσα από το κινητό σου, θα μπορείς γρήγορα και εύκολα να αναζητήσεις την εργασία που επιθυμείς!

  • Δημιούργησε το προφίλ σου
  • Στείλε το βιογραφικό σου άμεσα
  • Αποθήκευσε τις αγαπημένες εταιρίες σου και λάβε ειδοποιήσεις
  • Όρισε job alert
  • Ανέβασε 10’’ video και παρουσίασε πολύ γρήγορα τον εαυτό σου

Tap Skywalker Jobs!
mobile skywalker app

Κάνε εγγραφή στο newsletter

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις newsletters από το skywalker.gr - Εργασία στην Ελλάδα

Backdrop with scrolling

Try scrolling the rest of the page to see this option in action.